Månadens favoriter - FebruariMånadens favoriter har temat Frankrike och tillägnas Eva på Smultrongården.
Jag är svag för det franska och längtar till en del av världen där jag aldrig varit (reser inte så mycket precis) nämligen Provence. Nu lever Eva en av mina drömmar = hon har skaffat sig en lägenhet/studio i denna ljuvliga del av Frankrike. Här kommer lite inspiration:Månadens blogg - bloggar om att flytta till Frankrike
Läser och blir inspirerad och avundsjuk m.m. Här finns det personer som gör slag i drömmen och startar ett nytt liv. Informationen om bloggarna är hämtade fr respektive blogg:
Glöm inte att gå in på deras bloggtips – här hittar du de mest underbara bloggar o annan inspiration.
Vårt hus i Provence - Har köpt ett hus i Provence, just intill Rhonefloden. Ett hus som de renoverar och snart flyttar in i.
Livet i en sydfransk by - Nyinflyttad i en liten by i södra Frankrike – lever det goda livet.
Franskt lantliv - bor i ett gammalt hus frân 1750-talet, med bjälkar i taket, öppna spisar i nästan varje rum och inte minst en riktig vinkällare...Filmer om Provence:
Jean de Florette (gripande, storslagen fantastisk film - en riktig klassiker)
Nyckeln till Provence (också en klassiker varm vacker - har allt)
En lanthandel i Provence (Antoine måste lämna storstadslivet för att hjälpa sina föräldrar med en lanthandel - jag gillade filmen jättemycket)
Ett bra år (ligger på DVD-spelaren nu och ska ses i helgen - feelgoodfilm med Russel Crowe - finansman som ärver ett hus i Provence)

Böcker om Provence:
Peter Mayles böcker – Mayle har skrivit massvis med skildringar och romaner om hur det är att leva i Provence en del bättre än de andra
Lena Linderholms böcker
Byliv i Provence : [kåserier] / Marianne Billin
Fransyska visiter : resmål i Provence / Siv och Key L. Nilson
Från vår bar i Provence / berättelser av Birgitta EdlundMånadens shopping blir en affär med de godaste franska delikatesser La Maison Francaise.
Lite inredning och annat som hör till köket finns också i butiken på Södra Larmgatan i Göteborg.
Köpte goda marmelader med samma namn som butiken, Kusmi-té och Persillade (en underbart god kryddblandning som passar till allt). Torsdagar får butiken ett surdegsböd bakat i Paris på det berömda POILANE bageriet levererat med flyg.
Trevlig service och mysig miljö – du förflyttas en liten stund till Frankrike.
Månadens fika:
Måste förståss bli med fransk doft. Har förmånen att bo i en stad med flera franska bagerier:
Le pain francais är ju något jag tipsat om flera gånger. 4 bageri/caféer finns det nu i Göteborg. Mjöl o bagare är franskt ;-)

Ett riktigt fynd är annars Boulangerie Ducoin som ligger på en liten bakgata i Majorna – man måste veta att det ligger där annars har man inte alls vägarna förbi.
Här kan du läsa om bageriet och dessutom få bra recept

Slänger med ett uteätartips också: La Bouffe
med underbara stensugnsbakade pizzor och fransk à la carte. Viktoriagatan 8Månadens PS – på väg till Frankrike och sugen på att gå på marknad?
här finns en bra site.

Kommentarer

Poppins sa…
Härliga du! Provence ligger mig varmt om hjärtat även om jag, precis som du, aldrig har varit där. Men någon gång ska jag dit.
Du har listat upp en massa godis för alla sinnen. Några av mina favoritfilmer och -böcker är med. Jag skulle gärna köra i spåren på Fransyska visiter.
Bloggarna ska jag genast kika in på.
kramar från Poppins
Men så trevligt! Vad gullig du är!!
Vet du, Efwa, som flyttar snart har hjälpt mig jätte mycket. Bloggvärlden är fantastisk!

Jean de Florette är den enda av filmerna jag inte sett. Men a good year har vi hemma nu igen. Såg den för ett år sen och hade ingen aning om vart den var inspelad. Tydligen där en av mina leverantörer (som också ÄLSKAR Provence) har sitt hus. Hon säger att det är så vackert så vi borde köpt där... Men, men vi är i vår söta lilla by nu.
Nej minsann, jag har varit uppe tidigt o tänt i brasorna där ute - nu väntar morotskakebak och lite annat.
Jag ser framemot ditt första besök därnere, för du måste se till att det sker. Ryanair flyger för 1 195:- t o r Marseille, såg vi igår. Håll i dig nu - för TVÅ personer.
Ha en härlig helg med som vanligt mysiga händelser som alltid, för dig!
Kramar från ett helvitt Närke
Eva
Ika sa…
Vilka härliga filmer, precis sånna som jag brukar leta efter. Nu vet jag vad jag ska kolla efter när jag är i en sån butik nästa gång.
Ett helt underbart och njutbart inlägg:)
kram Lallis
Tulipa sa…
Så fort det är ett inlägg här på "vinden" så måste jag kika in!

Jag har också läst om Smultrongårdens äventyr...
Ska kika på de andra länkarna också!
Det var ett riktigt frankofil inlägg!!! Kul med dina teman och månadens favoriter!
Fortsätt med det!
Ha en skön helg!

Kram!
Beatrice sa…
Vilken härlig blogg du har! :-) Tack för bok- och filmtips och annan intressant läsning. Hade jag bott närmare Göteborg hade jag genast besökt något av de bagerier du tipsade om.

Här är en till som längtar till Provence... :-).

Kram
Beatrice
ÅÅh vad kul att du länkar till mig. Nu går det att boka en lägenhet/Studio hos oss för lite semester. Ryan air flyger till Marseille som inte ligger så långt från oss. Självklart får du bloggrabatt om du bokar. Skriv bara bloggrabatt i inforutan så blir det 15% rabatt.
Välkommen att läsa om oss och vår lägenhet.
Boka på www.provence-arles.se
Tingeltangel sa…
Åh, jag älskar också Provence. Jag har inte varit där på några år nu och funderar på om det är dags i sommar. Jag som inte är insnöad på den helvita stilen älskar också tyger och annat som är inspirerat av Provence... Beträffande min mall så är det Minima som jag använder. Jag tyckte det var tråkigt att det blev så mycket tomt utrymme på sidan så jag googlade och fann hur man gjorde om till tre spalter. Efter att ha testat det förstod jag lite mer om hur man ändrar i mallarna så då återgick jag till två spalter men breddade texten istället. Välj Layout och gå in under fliken Redigera HTML. Scrolla till du hittar outer wrapper. Där har jag ändrat bredden (width) från 660 till 860. Gå sedan ner till main wrapper. Där har jag ändrat från 410 till 610. Om man vill kan man också bredda rutan för överskriften, header wrapper, till 860. Det har dock inte jag gjort för jag fick det inte att fungera med bakgrundsbilden i rutan då. Det går att testa sig fram med olika bredder. Jag tyckte inte jag ville göra texten bredare än så här för att inte riskera att den inte rymdes för dem som har annan inställning på web-läsaren än jag. Hoppas detta inte blev alltför rörigt utan är till hjälp. Fråga gärna igen annars. Jag minns hur du för ca 1½ år sedan hjälpte mig med länkarna när jag var ny bloggare och jag är glad om jag kan hjälpa dig nu.... Kram.
Tingeltangel sa…
P.S Det var nog den längsta kommentar jag skrivit någon gång!
Alltid kul med nya tips, och provance vill jag gärna drömma bort mig i.
må så gott/s
Monet sa…
Tack för att du länkat till mig!

Just nu är det mest valp-prat eftersom vi skaffat en liten fransk pudel, men majoriteten av det jag skriver om handlar om livet i Provence.

Det riktiga alltså, det man lever när man flyttat hit och ska in i det franska samhället. På gott och ont.

Men mest GOTT - mat, vin, landskap, kultur, utflyktsmål, livet "entre mer et montagne", mellan hav och berg.

Det ÄR fantastiskt härnere!
Tingeltangel sa…
Det ser ju ut att ha gått bra med "spaltbreddningen"! Snyggt!
Ojoj, jag blir helt provenceifierad av att läsa detta. Fantastiskt...

/Katarina

Populära inlägg