BuffétipsI år har vi inte planerat någon större fest - nästa år blir det däremot kalas 2 ggr om. Men flera av våra nära vänner har en massa att fira i år och några av mina väninnor har bett att få recept o tips på bufféer och här kommer några av mina bästa tips (flera av recepten kan du hitta om du klickar ordet):

MAT:
* Jag gör alltid för mycket mat - det ska inte finnas någon risk för att maten tar slut, vad gör det om man får äta i flera dagar efteråt, huvudsaken är att gästerna kan frossa så mycket de vill.
* Det mesta ska vara klart dagen innan, själva festdagen vill jag vara närvarande och inte upptagen i köket.
* Köp och samla på dig Allt om Mat's buffénummer på våren - de är otroligt bra. Även om du inte planerar någon fest - köp på dig tidningarna så har du tips flera år framåt.
* Anna Bergenström har bra buffétips i slutet på flera av sina kokböcker t ex gjorde jag hennes praktfulla festsallad när dottern tog studenten. Man förväller(kokar 1 min) små bitar av broccoli, blomkål, morotsstänger, mimimajskolvar, sockerärter - varje sort för sig. Direkt efter att man kokat grönsakerna så kyls de i iskallt vatten o får rinna av. Detta kan man göra dagen innan och förvara i plastpåsar i kylen. Skär god sallad och paprika och ha hela körsbärstomater, placera de förvällda grönsakerna slarvigt ovanpå. Servera med vinägrettsås i kanna bredvid. Salladen blir hur krispig o god som helst.
* Jag köper gärna olika sorters kött och lägger på fat i hop med rikligt med exotiska frukter o bär. På dotterns student klippte jag ut rundlar i kartong som passar exakt på våra stora jättefat. Dessa kartongskivor klädde jag i folie och la köttet ovanpå, sen var det bara att byta kartongskivorna när det höll på att ta slut så behöver man inte ha så många fat i kylen - enkelt att stapla på varandra också i kylen.
* Från "Med smak av salt och sommar" av Jisland/Jonassen har jag gjort ett jättebra recept med örtolja över färdig rostbiff. Busenkelt men så mycket roligare att servera än vanlig rostbiff. Man strör parmesanost o basilikablad över vid serveringen.
* Andra kanontips på mat är: Rosmarinmarinerad fläskfilé, rökt lax med dillpesto, krämig pastasallad med kyckling o fetaost,


DUKNINGEN:
Det är jätteviktigt att hitta ett tema i färg eller form i dukningen tycker jag.
Ett bra tips är att bygga i nivåer på buffébordet . Ställ några lådor i olika storlekar under dukarna så kan du placera olika saker på olika nivåer - det ger mer liv i dukningen. Tänk årstid också. Höst mycket färg o löv, sommar blad från vinbärsbuskar m.m.
Jag använder gärna papperstallrikar men riktiga bestick är ett måste. Man blir tokig på att skära med plastbestick som bara går sönder. Kolla också IKEA:s tokreor - de säljer ju ibland champagneglas för 1 kr st el liknande. Bra att köpa på sig o ställa på vinden - blir billigare än att hyra o så kan man ju glatt låna ut dom till grannen.

TÅRTOR:
Det roligaste jag vet med bakning osv är att göra tårtor. Jag gör gärna en chokladtårta fr Allt om Mat: Evas Chokladtårta - se upp så den inte blir bränd bara - jag brukar få lägga på folie (men det kan vara min ugn). Jag fryser den och garnerar "kratern" med grädde och frukt o bär.
C (en av mina bästa vänner) tipsar om Pinocchiotårta(har flera andra namn) - hon fryser den med grädde och bär. Superdupertipset från C var att göra två helt färdiga tårtor flera dagar innan festen o frysa dom, sen gör hon en till dagen innan el samma dag som festen är . Tar upp de frysta tårtorna och har den nya tårtan i reserv- om den inte går åt så fryser hon den - m a o garderad o behöver inte slänga något.

Hoppas du har glädje av något av dessa enkla tips;-)

Kommentarer

Så många bra tips!

Kram Maud
Härligt med tips! Jag och maken har haft många fester med buffé senaste tre åren (förlovningsfest, bröllop m.m) och det är verkligen ett smidigt och bra sätt att föda gästerna på! Jag tycker det är jättetrevligt...

Hoppas du har en go helg!
Jellon sa…
Det ser och låter alldeles, alldeles underbart!!! Vad duktig du är. Blir verkligen jätteinspirerad. Ska hålla buffé till midsommar - så här fann jag en massa bra tips till dess. Mmmmmm - tack! Ha en fin lördagkväll, kramar från Märit
Irene sa…
Super tips, man tackar!! Alltid bra att fylla på i idélådan, ibland står det alldeles still!

//Irene :-)
Tack för alla tips. Det passar mig bra nu när min son fyller 20 år och vi ska ha hela släkten hemma hos oss eftersom han än så länge bor trångt.
Vilket program använder du för att få så fina collage i din blogg?
Kram Anette
Tack för så många bra tips, ska pröva en del av recepten, sallad kan man ju ha med sej på picknick också. ditt fat såg så härligt ut...Kram och ha en bra vecka.
Tack...vad många bra tips! Kommer säkert till användning vid vågon av sommarens alla fester - stora som små! Nu närmast planerar vi lilla V:s dop - säkert lånar vi ngt av dina tips då! Kram Johanna
Vilka härliga buffétips!

Kram Åse
Poppins sa…
Jag tycker om att bjuda på buffé och älskar så klart att bli bjuden på det också. Det är så roligt att botanisera kring bordet och provsmaka de olika rätterna. Och så finns det något till alla, oavsett allergiker eller vegeterianer.
Så jag tackar och bugar för dina toppentips! Jag ska skriva ut det här inlägget och spara.
många kramar från Poppins
Blue sa…
Hejsan... vill bara lämna ett litet avtryck hos dig. Hittade din sida när jag sökte efter rabarberbilder.... istället hittade jag din sida o ett recept på rabarbersylt som jag definitivt kommer att prova.
Här skulle jag ha kikat in innan helgen... Nej, men vår fest för 30 personer blev faktiskt väldigt lyckad! Vi hade också försökt förbereda maten så mycket vi bara kunde och vi hade också färgtema vid dukningen (rosa och vitt). Dina tips är jättebra!

Må så gott! Många kramar Jenny

Populära inlägg