Plagierad - inspirerad


De sista veckorna har jag som bekant pysslat en del - halsband, kort, struttillverkning m.m
Tack vare bloggandet och besöken på alla härliga inspirerande bloggar så har lusten till all möjlig pysseltillverkning vaknat till liv.

Någonstans på en blogg läste jag att en bloggerska som gör så mycket fint och inspirerar oss andra blivit påhoppad för att hon plagierar en speciell konstnär. Så enkelt var inte fallet - hon hade fått sin första inspiration från helt annat håll.
Men tankarna hos mig fortsatte:
Vem äger en idé som man inte tagit patent på?
Om jag gör strutar av tårtpapper som jag sett på någon blogg plagierar jag då?
Var hittar jag min inspiration? - från kokböcker, från inredningstidning, från TV, just nu från en mängd julböcker. Ofta leder en idé till något helt annat påminnande om originalet men ändå något eget.
Jag lägger ofta till en annan krydda, strör kokos i formen fast det står ströbröd - orginal el plagiat?

När det gäller de smycken jag gör kanske jag har "stulit" eller blivit inspirerad omkring lösningen på ett lås men resten av halsbandet är ju min idé. Om någon gör ett liknande halsband ungefär lika långt med samma pärlor är det då ett plagiat?
Känsliga frågor. En del av oss ska ju leva på de produkter vi tillverkar och då kanske det inte är så kul att någon gör något väldigt likt - men ändå - helt likt blir det aldrig.


Jag uppskattar människor som är generösa med sina idéer.Ett strålande exempel på en oerhört duktig konstnär är Minna som har bloggen Blomsterverkstad - hon visar allt vackert hon gör, men hjälper oss andra att åtminstonde försöka skapa något vackert med hennes verk som inspiration.
Du har väl sett Minna på omslaget till Allers jultidning - köp den - här finns massvis med bra inspiration som du kan stjäla helt vilt ;-)

Kommentarer

Lilla Blanka sa…
Jättefint pyssel..!
Äsch, den där konstnären var nog bara sur för att någon gjorde finare saker än hon/han :) Nej jag tycker man lånar lite ideer av varann och bjuder på egna ideer. Jag blir bara glad om någon vill göra nåt som jag gjort, det betyder ju att de gillar det man gjort...Fast om någon "stjäl" en ide rakt av o börjar produera/sälja o konkurrera med "originalet" kan man ju förstå om de blir lite sura. Men så är det ju i hela inredning/modevärlden...så det är nog bara att "stå ut med".
Kram
Ett jättebra inlägg! Om man skall tänka på att man inte skall plaigera så blir ens egen kreativitet hämmad. Såklart skall man inte uppfinna hjulet på nytt! Jag blir i stället glad om någon vill göra samma sak som mig och alltså blir inspirerad av något jag gjort. Tack snälla föresten för din snälla kommentar hos mig!
lotta sa…
Bra inlägg och bra tankar du har. Kopierar gör vi dagligen, nu när jag målar om, lånar jag idér som gett mig inspiration, när jag är på målarkurs och målar av - kopierar jag ett konstverk - helt ok enligt läraren. Går jag på stan och ser något fint, lånar jag idén och försöker efterlikna det fina jag såg.... Det enda jag vet som är känsligt är upphovsrätten till foton och artiklar - lånar man bilder bör man fråga ägaren om lov. Det jag skulle skriva var ju att du gjort jättefint pyssel, både hjärtan (jag köpte pärlor häromdagen just för ett hjärta..)och korten är så vackra! Nu blev jag riktigt sugen på julkort.. Ha en bra vecka 8`)
Ujujuj som du pysslar!! Hur mycket kort egentligen - och strutar?? Hur blir det på vinden, ska det pysslas snart??
Verkligen läckert ser det ut!

Ja kär nån, plagiat. Det kommer man ju aldrig ifrån. Alla tycks ju göra ljuspåsar nu förtiden. Vi har ju syateljé här och vi började göra dom för drygt 4 år sen. Om jag visade dom nu så tror jag nog att det skulle se ut som plagiat... Likadant med "lampkjolarna" såna tunna tyger man sätter på lampskärmar. Det har vi också gjort i flera år.
Det är ju mycket känsligt men det är nog upp till var och en känna vart gränsen går.
Jag har ju handlat med inredning i en massa år. Det fanns en gammalgrossist som kallade "PellePlagiat". Året efter Sia och andra stora företag hade gjort nåt riktigt snyggt lade han ut ungefär samma grej på produktion i Asien o sålde billigt. Det är ju sånt vi ser hela tiden. Vissa gillar att det går att köpa "b" grejer lite billigare o andra vill ha det som ser bättre ut.
Det är bara för oss säljer att bestämma vilka kunder vi vill ha.

Förresten, om man är rädd för plagiat borde man hålla sig borta från internet...

Håller med om Minna - jag är helt såld på hennes grejer!!! Allt blir så himla snyggt!
Skulle vilja ha en florist i ett orangerie i anknytning till min lilla Smultrongård - tänk vad ljuvligt!
Fortsatt pyssellycka - det verkar ju tillverkas en del...
Hej igen!
Tack för genomgången! Ska verkligen prova nästa gång!!! Såg du att jag har försökt skriva fler bloggar jag besöker - då blev det typ 3 ggr på varje - ja, jisses - jag blir nästan full i skratt hur extremt kass jag är... Bara att vänta tills bandyspelande sonen har tid...
Du är ju makalös - måste vara nåt av ett beroende - men jag tror att Molly framkallar det... Du ska bara se vårkollektionen. Ojojoj säger jag bara!
Ja, jag har skickat till Anette. Tack igen för lektionen!
Hallå!
Vilken massa finheter du pysslat och vilket bra inlägg!!
Det är känsliga frågor det där....har man inte patent så har man inte.
Lägger man ut sina alster på bloggen hoppas jag att man gör det mycket för att inspirera andra...

Ta mina ljuspåsar tex.
dem har jag sytt i ca 3 år...började med dem för att leverantören jag köpte ifrån slutade med dem...då kom jag på att sånna kan jag ju sy själv.
Läste att Smultrongården sytt dem i 4.....jag viste inte vem hon var förns för 1½ år...och har aldrig sett hennes...så där är ett tydligt ex på att det kanske inte alltid handlar om att sno nåns idé...

Likadant är det ju med kort, halsband, strutar, hjärtan, doftpåsar, målade brädor och skyltar,text på väggen mm....
Men precis som du skriver...man gör ju något eget av det...så vem härmar vem??? och spelar det nån roll??
Jag blir i alla fall jätte inspirerad av dig och många fler...sen kanske det inte är just samma sak jag gör men man gör något i alla fall....
Härligt!
Kram Katarina
Vilket fint pyssel du gjort! Det är väl det som är meningen lite när man lägger ut bilder på sitt pyssel - att inspirera andra! Eller?!? Det vore väl jättekul om man kan inspirera andra! Hmm, men tyvärr finns det alltid avundssjuka och missunsamma personer!
Visst gör Minna helt sagolikt vackra saker! Jag har anmält mig till hennes blomsterkurs för oss bloggare. Det ska bli superkul!!! Kanske lite långt för dig att åka men det vore ju jättekul om du kom...!
Stor kram till dig!
Jättefint och mycket du hunnit pyssla.Jag har själv letet efter den tidningen,men den verkar vara utsåld....Nu blev jag oxå sugen att fixa lite här hemma=) Karin
Hej där på vinden!
Nej inte behöver du oroa dig för om ditt pyssel är plagiat.
När jag började med min tillverkning så ringde jag till parentverket och fick en utskrift hemskickad. Där står bl.a att det inte är tillåtet att plagiera om ett alster är skapat direkt från råvara. Jag tar t.ex en bit trä/lera etc. och formger min egen idé. Om du då tar den figuren och kopierar den exakt, då kränker man upphovsmannen. Men t.ex tårtpapper och pärlor är ju färdiga produkter. Så du kan fritt fortsätta med dina fina saker!!
Visst vet man om man gått över gränsen? Och det kan vara frestande om man ser nåt fint. Men då får man tänka på att behandla andra med samma respekt som man själv önskar.
Så skapa på där på vinden! hi hi
Kram Kicki
Anna sa…
Underbart pyssel! Åh jag kan ju inte annat än att hålla med dig! Det är ju från tidningar, böcker, filmer, bloggar mm som man får sin inspiration ifrån - och visst måste man väl få utlopp för sin kreativitet och skapa något som ett resultat av detta! Att det påminner eller liknar någon annans "idé" - ja - so what? Vill man inte att andra människor ska bli inspirerade av det man gör - nej då ska man inte visa upp det tycker jag!

Kram
:)Anna
Mia sa…
Vad fint du pysslat! Vet inte vilken bloggerska du syftar på men det stämmer faktiskt in på mig också.. Gjorde ett tag nåt som jag fick pik om att jag hade kopierat ifrån någon annan vilket faktiskt inte var fallet.. Tråkigt men jag drog tillbaka mina ting för att inte stöta mig. kram!
Randi sa…
Åj, så mycket vackert pyssel du har producerat. Din kreativitet tycks aldrig sina. Underbart att få ta del av alla dina alster.

Ditt inlägg var helt mitt i Prick!

Kram Randi
Poppins sa…
Vilka svåra frågor du dryftar... Var går gränsen? Om man lånar idéer sätter man ändå sin egna stil på det, lägger till något, drar ifrån lite osv. Man plagierar inte rakt av.
Men jag kan förstå om man som designer blir upprör om någon kopierar exakt och sedan säljer varan... Själv skulle jag inte bli glad om någon kopierade mina foton och använde dem som sina egna.
Oavsett - vilka fina pysselgrejor du visar. Ska titta lite mer noga på dem nu för jag fastnade i texten.
kramar
Lotta sa…
Väldigt bra skrivet! Man får ju inspiration från så många olika ställen, och sen gör man om det till sitt eget. Jag har t ex börjat sy julgransmattor, fick inspirationen från en hel massa bloggare, men förlagan till min matta fick jag från en matta min mamma sydde på 70-talet.

Det ska vara härligt med inspiration, man ska inte bli rädd för att bli anklagad för plagiat, då blir man hämmad!

kram
Lotta
Tingeltangel sa…
Ja, det där tål verkligen att fundera på för det är inga lätta frågor. Men visst är det en enorm skillnad mellan att inspireras och att plagiera. Att de som lägger ner mycket tid och energi på skapande av något unikt blir irriterade när någon i kommersiellt syfte kopierar deras design rakt av, det är inte svårt att förstå. I övrigt får man försöka se det som beröm om någon inspireras av ens idéer tycker jag.
Vad duktig och kreativ du är! Tack för länken till Minna, hade inte sett hennes blogg tidigare och den var ju fylld av fina saker och roliga inlägg!
Go kväll, måste bara berätta - sitter här i min nya vita Molly blus med röda band...
Clara sa…
Oj Signe ...nu var det längesedan jag besökte din fina blogg och du har ju skrivit ett mycket intressant inlägg här som jag fastnade i....det här med att härmas...kopiera...frågan är vem som var först med idén....ingen som är i levande livet just nu...om du frågar mig! Det kanske var att ta i men.....jag menar ungefär så här....modeskapare, designers, arkitekter...de går alltid tillbaka och studerar historisk konst/arkitektur/mode....lånar en idé därifrån ...sätter till något nytt material och en ny liten detalj....och VIPS så har de skapat något NYTT!
Så är det...det finns inget nytt under solen brukar jag säga....
Det här är ett ämne som intresserar mig mycket så jag skulle kunna skriva en hel roman...men jag ska skona din blogg från det :=) Ditt pyssel är mycket fint tycker jag...och huvudsaken är att vi har roligt eller hur!? Sen är det ju tur att det finns människor som bjuder på sin kreativitet..som du och Minna t.ex
Ha det så gott och tack för fina inlägg! Kram från Clara i Linneskåpet
Maria sa…
Alla har ju rätt att pyssla!! Och jag tror att man ganska bra känner om man härmar någon annan för mycket. Och det är ju en skillnad på om man gör något åt sig själv som är likt eller att göra något härmat som man säljer. Sedan är det ju skillnad på produkt och produkt. Vissa saker har ju funnits i alla tider och gjorts på olika sätt av många andra så då är det ju fritt fram. Men andra saker kan ju kännas som en helt ny idé och då känner man ju om man tar för mycket...men inspiration av andra det måste man ju få ta!!
vildängel sa…
Jadu det är ju en svår fråga det där - men ingenting är väl egentligen helt nytt och alla får väl pyssla med det de vill....
Hej!

Toppen inlägg.
Eftersom jag oxå blev lite påhoppad vill jag bara säga Tack för ett toppen inlägg. Bra skrivet.
Halva nöjet med det här bloggandet är ju faktiskt att inspirera andra annart kan man ju inte visa vad man har gjort, då får man hålla det för sej själv och vilken mening är det med det?!

Vad fina saker du har gjort och som alltid underbara kort.

Har kollat märket på kortställ och bricka det är Casay Campo collektion. Kortstället kostade 160:- och brickan 350:- som hittat!

Ha det gott!
Kramar Anna
Å, vad kul med pyssel!
Så mycket fint du tillverkat.
Jag brukar också göra egna julkort
varje år, men har ju inte hunnit ännu...
Själa och kopiera?
Jag fattar igenting?
Om man är "så" rädd om sitt verk, så kan man ju alltid behålla det för sig själv:)
Alla som är kreativa vet väl att konstnärer inspireras av konstnärer.
Trevlig helg
/S
Det är svårt idag att göra något som någon annan inte redan har gjort. När man kikar runt i bloggarna blir man ju så inspirerad, klart man använder stoffet i sin egen inredning! Härligt pyssel!

Populära inlägg