Konst i inredning

Hur förhåller jag mig till konst i hemmet egentligen?
Jag har svårt att ha en tavla på väggen som inte matchar den övriga inredningen. Konst ska avnjutas på gallerier och museum inte över soffan, eller?
Det är en fruktansvärd synd – jag vet, konst ska kunna stå för sig själv men jag har svårt när det inte stämmer i färg o form, gäller tyvärr också blommor - färg på blommor i hemmet måste harmoniera.
Vad är konst och vad är egentligen design? Intressant fråga att klura på.
Vi hade en tom vägg efter att vi gjort om hemma under sommaren och jag försökte fundera ut vad som skulle passa just där. När vi var på vår Skåneresa och kom in i butiken Claerence House så fanns tavlan bara där:


ett foto på John F Kennedy som följer en regatta genom en kikare, avspänt lutad över fåtöljen står Jackie – vacker som vanligt.
Jag fick nästan andnöd, det var bara den tavlan jag skulle ha. Min man fick lugna ner mig och säga OK – vi köper den men ska vi inte ha den här i stället och så visade han mig på en bild med John F och sonen John F Jr i en roddbåt – den var också underbar. Vi kunde inte ta båda och jag blev nästan gråtfärdig (sant – hur dum får man bli ibland?). Nu löste det sig att roddbåtsbilden var lite skadad och vi tog bilden med regattan. Nu är jag så fånig att jag nästan skulle kunna kasta mig i bilen och köra till Båstad för att se om roddbåtstavlan är kvar – jag vill ha bägge.
Min svåger som var här för några dagar sedan frågade mig varför vi köpt tavlan och vad jag såg i den - han såg inte så imponerad ut. Och det är inte så svårt att förklara - jag har alltid varit fascinerad av familjen Kennedy sedan jag var liten. Död, kärlek, människor med otroliga levnadsöden. Sen är jag ju svag för New England-stilen med marint tema så båtarna känns helt rätt.
Varje kväll sitter jag och tittar på tavlan och funderar på hur livet blir, jag har ju facit över de människors liv som finns på tavlan. Jag älskar min tavla!

För några år sedan var vi på en resa till Öland och hamnade på en utställning med en konstnär som min man känner mycket väl.

Vi förälskade oss i en tavla som föreställer en morgon vid havet på Öland. Eftersom den av förklarliga skäl är mycket blå så har den ibland passat in i inredningen och ibland inte alls. Den har fått hänga bakom dörrar för att den inte ska ”störa” men nu har vi hittat en plats i sovrummet där den känns helt rätt.
Jag skäms men det är tyvärr sådan jag är;-)

Kommentarer

Vilken ur häftig Kennedy tavla!
A, ja det är inte helt lätt med tavlor...
Jag har det problemet här hemma också, svårt att veta vilken typ
av bild och var den ska hänga.Jag brukar nog flytta runt dom en hel del:0)
Hade jag varit du, hade jag defenetiv åkt och köpt den andra tavlan också!
/s
Zun sa…
Koftan har kommit, har inte bestämt mig än för om den är så bra som jag trodde dock ;-) - se bild i bloggen.
Moster Ellen sa…
Hej! Kul att hitta hit! Jag måste instämma helt och fullt! Jag är exakt likadan, även konsten (eller konst och konst, nått äkta finns inte i mitt hem) måste färgmatcha! Jag önskar jag kunde ha konst som bestod oavsett gardin och kuddar i soffan, men icke. Tavlorna byts ut när färgerna byts :-)

Fin tavla med kennedy föressten.
Mindi sa…
Så underbart när man hittar något som känns SÅ rätt. :)

Ha det jätte gottis!

Kram
M I N D I
Tingeltangel sa…
Jag förstår precis hur du menar. Din Kennedybild är underbar. Jag skulle vilja ha två stora svartvita seglingsfotografier med svarta ramar i min källare bara för att färgmatcha med inredningen. Men jag är kluven för jag gillar unik konst och färgstarka litografier också.
Ha, ha vilken timing! Jättekul! Dessutom handlar ju inläggen lite om samma sak egentligen. Bara fär att en tavla är personlig så kan den såklart färgmatcha tycker jag. Vad jag tycker är opersoligt är tex "då tar vi en grön tavla då" BARA för att den gröna tavlan matchar mattan.
Lotten sa…
Kennedy-tavlan var jättefin! Konst skall ju bara kännas rätt för dem som lever med den. Man kan ju tröttna oxå.... och då är det bara att sälja och köpa nytt;-)
vildängel sa…
Inget att skämmas över heller - alla har vi ju vår smak och vår uppfattning om inredning. Och alla är okej - bara på olika sätt :)
Nygammalt sa…
Det stämmer ju faktiskt, man kan ju inte (iaf inte jag då) ha en tavla som inte alls matchar med resten av inredningen. Det måste åtminstonde finnas en röd tråd i det hela. Kram.
Lallis sa…
Tavlan var häftig med Kennedy och Ölandatavlan var harmonisk tycker jag.
Jag kan också tänka så ibland med tavlor. Att det msåte stämma in med färg osv. Nu har jag en hel del tavlor som min pappa har målat och sedan han gick bort så känns det extra viktigt att hans tavlor(några av alla jag har) hänger uppe och det är inte alltid de harmonierar till 100% men jag försöker. *ler*
Kram Lallis
Nygammalt sa…
Ha ha, ja det måste ju verkligen ha varit ett stort TROTS ;)
kram.
Poppins sa…
Hmm, vilket intressant inlägg. Konst kan vara så mycket, ibland står den väl bra för sig själv, ibland kanske den kommer till sin rätt i en särskild omgivning. Kanske konst kan vara en konsumtionsvara, var det inte så Warhol sade?
Jag tror inte det finns rätt eller fel. Man ska avgöra själv. När man får en sådan känsla som du fick, måste det vara rätt tavla du köpte. Det är väl så konst ska vara - en upplevelse både emotionellt och fysiskt. Jag har också känt så ibland, nästan som om benen inte bär, när jag sett något speciellt konstverk. Jag ser något bakom ytan, det finns en känsla som konstnären lyckas förmedla JUST till mig.
Tusen kramar.
Du är underbar!
Karins hörna sa…
Jag är likadan, jag tycker oxå det måste matcha med stil, färg och form mellan tavlorna/konsten och rummets inredning. Jag fnissade för mej själv när jag insåg att jag inte är ensam om detta.

I mitt vardagsrum är det lite väl kalt på väggarna, pga att jag går och känner mej villrådig då allt bör stämma. Svartvita foton är snyggt, det är något jag funderat på ett halvår. Men jag har ännu inte hittat min bild som du har gjort, bara att gratulera till "förälskelsen". Kram
Pethra sa…
VIsst är det intressant det där, var gränsen mellan konst och design går?! Är en tavla konst eller bara dekoration? Jag gillar konst, men det måste ändå färgmatcha på något plan, annars funkar det inte.
En jätte fin tavla och vad ännu bättre är är ju att den verkligen betyder nåt. Började fundera över våra tavlor. En och annan har ju verkligen en lite djupare betydelse. Men jag vet inte.....Det jag inte kan låta bli att omge mig med det är bilder av mina barn i olika åldrar. Har en på min dotter i köket. På bilden är hon två år, har napp i mun och ett par hjärtformade solglasögon upp och ner. Jag ler varje dag åt det fotot. För det representerar så väl vilket busfrö hon var i den åldern.
Kram Katarina
Det där med konst och tavlor är ju väldigt individuellt.Vissa bilder tilltalar någon jättemycket.
Medans någon annan inte lägger märke till vad man har på väggen.
Jag är helt klart mindre förtjust i oljemålningar...vet ej varför,men däremot bilder som passar in i färg och passar in i miljön.Snygga tavlor du har.
Gillade särskilt din Kennedy tavla.
MVH Karin
Tavlan ser jättefint ut och ert sovrum ser at att vara så harmoniskt, jättefint!
signe sa…
Blev ju jättefint med den svartvita tavlan..och den i sovrummet var ju helt underbar! Tack för din snälla kommentar hos mig! :)
Vilken läcker tavla på familjen Kennedy! Det är verkligen inte lätt det där med konst... jag vill också att det ska passa ihop med inredningen! Snart ska du få se en bild i min blogg på mitt senaste tavelinköp - hos Ylva Skarp. Love it! Kraam!

Populära inlägg