Dottern flyger ur boet


Den här helgen avslutas ett kapitel i mitt liv och ett nytt börjar. Min dotter flyttar hemifrån till egen lägenhet. Jättesorgligt :-(( men också så roligt för henne att få eget tillsammans med pojkvännen och även roligt för mig att få vara med och hjälpa till, shoppa möbler m.m.
Sista kvällen hemma tänkte jag att hon skulle få sin älsklingsrätt och det blev basilika o tomatpaj - jättesmaskigt. Den är lite joxig att göra men värd jobbet!!
Här får du receptet som jag fått av en jobbarkompis (kommer ursprungligen från boken Amerikas bästa pajer av Weiland):
Pajdeg:
3 dl mjöl
½ krm salt
115 g smör
1 ½ msk kall pressad citron
4-6 msk isvatten
Hacka samman mjöl, salt o smör till smulig massa. Sätt till citronsaft o vatten och forma till en boll. Platta ut till tjock kaka o svep in i plastfolie. Låt degen vila i kylskåp 4 tim el över natt.

Fyllning:
2 finstrimlade purjolökar
1 msk smör
1 msk olivolja
1-2 krossade vitlöksklyftor
3 stora, mogna tomater
1 rågad dl basilikablad grovhackade
3 ägg
3 ½ dl mellangrädde
salt o vitpeppar efter smak
100-125 g brieost i ½ cm stora kuber
3/4 dl riven ost
1 tomat
2 msk riven parmesanost
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen och lägg i pajform, nagga degen . (Lägg gärna folie längs kanterna så de inte hasar ner).
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca.10 min. el till skalet fått fin färg.Sänk värmen till 175 grader.
Fräs purjolöken, vitlöken, i smör o olja o tillsätt tomaterna. Höj värmen och låt puttra till vätskan kokat in. Lägg i basilikabladen och ta kastrullen från värmen . Låt svalna.
Vispa upp äggen, sätt till grädde, salt o peppar.
Bred ut den rivna osten på pajskalet, lägg på tomat o basilikaröran. Sprid ut brieosten över och häll sedan över äggstanningen.
Lägg tomaterna vackert lver och strö sist över parmesanosten.
Grädda 45 min - låt svalna 10-15 innan servering.
Servera gärna med parmaskinka o en sallad.

Kommentarer

Viktoria sa…
Åren går ju så fort, man tycker att det där med att barnen ska flytta hemifrån är så låååångt bort, men så plötsligt är man där! Mina stora flickor är snart i flytta hemifrån åldern.
Vilken mumsig paj du bjuder din dotter på, hoppas ni får en mysig kväll!
Malins-Kuriosa sa…
Hej! Jag är lite för trött nu...men kolla på Birgittas bloggsvar...jag skriver mer om de enkla grejer jag använt om det inte hjälper. Jag har funderat länge på hur detta skulle gå till...och så bara hittade jag. Kanske inget avancerat men ändå min egen bild.
Kul att du hittade till min blogg, nu har jag hittat en ny att kika på dvs din vind!
Malin
Malin sa…
...glömde...den där pajen verkade väldigt mumsig...måste nog äta något...
Malin
Eva Agnes sa…
Jag vet hur det känns när barnen flyttar hemifrån. Man spjärnar emot men förstår ändå, någonstans i hjärtat att det är livets gång.
Tack för pajrecptet. Uppskattas mycket av denna vegetarian.
Kramar Eva Agnes
Christina sa…
Usch vad det är tomt när barnen flyttar ut, tar ett tag att vänja sig.
Plötsligt tystnar telefonen....
Ja tänk vad fort tiden går!Jag har förstått att det är väldigt blandade känslor man har när ens barn flyttar ut...Verkar vara en god paj du har gjort.Jag älskar paj.Har sparat den i mina favoriter!//Karin
Poppins sa…
Så bra att du tänker positivt, allt det roliga som din dotter ska vara med om och att hon ska starta eget liv med pojkvännen.
Att du sedan gråter lite inombords, det hör till det också.
Många varma kramar från mig :)
Malins-kuriosa sa…
Hej igen!
Har du sett på Birgittas blogg hur fint det blivit...Jag har kikat på din vind och måste säga e
att det är en trevlig sida du har...
Malin
Tingeltangel sa…
Vilken underbar blogg Du har. Jag älskar de fina matbilderna... Vad roligt att Du hittat min blogg också. Muggarna med signalflaggor köpte jag förra året på Fogelmarcks på Karlavägen i Stockholm. Det står "Lighthouse Interior" under dem om det kan vara till hjälp... Önskar Dig en fin Valborgsmäss!
Poppins sa…
Ang bilden: jag gjorde den i HP Photosmart Premier som jag fick med datorn. Där kunde jag välja storlek som var förvald Web/blogg 312x213. Du kanske kan själv ställa in den storleken?
Tack för receptet! Jättefin överkant till din blogg!! Ha en fortsatt bra helg ! Mari.
Poppins sa…
Var här inne och kikade! Det blev jättebra. Snyggt teckensnitt!
Hej ja nu har jag fått lite tipps=) jag kanske har vattnat för mycket? idag skall de få nya krukor och jord så de är fina till kvällen när vi skall ha lte folk på mat. Kram och trevlig valborg
Malins-kuriosa sa…
Vad fint det blev...verkligen!!!
Funderar på detta när barnen ska flytta ibland och kommer fram till att trots allt bråkande o gapande som de håller på med nu så kommer det att bli oerhört tomt...De är fullständigt kaos här ibland just nu...två tonåringar och en alldeles på gränsen till...Känns ibland som om jag sitter mitt på slagfältet o bara väntar på att anfallet ska gå över...
Fast en sak ser jag fram emot och det är att få breda ut mig i huset med våra saker o här kommer jag till ditt förra inlägg. Vi är båda intresserade av gamla grejer...jag vill göra vackra arrangemang o maken är mer "fyrkantig". För något år sedan kom jag hem från jobbet vid 22 tiden och då hade maken gjort en lampa av ett gammalt rivjärn och hängt upp över mina Orkidéer, vita ljus i nysilverljusstakar. Han var jättenöjd och jag tyckte det såg för bedrövligt ut. Lampan i sig var kul men inte på den platsen...Ja så håller vi på...(jag ska nog skriva om detta i min blogg också för det är ett intressant tema...). Lampan åkte ner...och maken var stött...
Han ska få ett eget rum till sina rivjärnslampor en dag...
Kram från Malin
Caroline sa…
Hej igen!
Den pajen såg inte dum ut. Brukar också ibland göra tomatpaj, fast den är lite annorlunda.
Men tänk vad goda tomater är egentligen. En sådan självklar grönsak med SÅ mycket smak.
MUMS!
Stina sa…
Åh, jag förstår att det känns lite sorgligt att hon flyttar ut. Det kommer nog kännas tomt. Men det är ju ett naturligt steg i livet. Men hon finns ju kvar ändå! =) Och det måste ju va kul att få hjälpa till med flytten ändå! =) den där pajen verkar smarrig. Tack för receptet. Ha en skön valborg. kram
Birgitta sa…
Ja, det är verkligen dubbelt när barnen flyttar hemifrån. Man tycker det är jättekul för deras skull och jättesorgligt för sin egen, men det går fort över för det är så trevligt sedan när de kommer hem och hälsar på. Jag har sonen på besök över valborg, som inte varit hemma sedan förra året, så jag gottar mej verkligen!!
Hej tack! ja de vart nog gröna nu=)

Populära inlägg